SHAUGHNESSY HERITAGE RESTORATION

The owners of this heritage residence in Shaughnessy needed to update their front entrance with newer gate technology, so they had to rebuild their four main pillars as well as regrout their property's retaining walls. A new driveway was put in at the same time. In order to retain the property's heritage feel, we used century-old protruding grout techniques with modern materials. Not all the original stone could be salvaged, so some new stone had to be sourced to match. The original quarries that the stone came from no longer exist, so we used stone from Pitt Lake. The new granite caps came all the way from China!

 
 
 
Rebuilt pillar without the grout added

Rebuilt pillar without the grout added

 
The original pillar had to be dismantled in order to accommodate the new gate technology, including new gate mounts and sensors inside the column. The design had to hide all conduits and wires.

The original pillar had to be dismantled in order to accommodate the new gate technology, including new gate mounts and sensors inside the column. The design had to hide all conduits and wires.

 
 
 

WEST VAN OUTDOOR LIVING

This week we finished work on a kiosk for an outdoor pool area in West Van. It features a kitchen area complete with pizza oven and TV, and a hot tub. The kiosk is fashioned out of custom-cut limestone to match the shingles of the main house. We can't wait to see the finished product! This client is going to enjoy an amazing summer with stunning ocean views.

 
 
 

WHISTLER CHALET FIREPLACE

August 2016

Natalie and her husband bought a chalet in Whistler that had a fireplace that stood unfinished...for 30 years! They bought it from an older gentleman who built the whole house as a passion project, but ran out of time. So the first thing they did was contact Tetristone to design one. The final fireplace was made from basalt ledgestone veneer – 70% snapped edge, 30% live edge. The hearth was made from custom-cut polished basalt slabs, with a Douglas fir mantel sourced from a local sawmill. They also added nighttime lighting for a shadow effect. The previous owner was astonished as he said it was exactly what he had envisioned! The new owners love it too.